Lymfbehandlingar

Lymfbehandlingar hjälper till att öka flödet i det lymfatiska systemet. Det är ett system som ligger parallellt med kroppens blodkärlssystem och är ett dränagesystem. Systemet är en del av immunförsvaret och är det system som ska transportera bort vätska och slaggprodukter från kroppen tillbaka till blodbanan (slaggprodukter kan vara tex skadade och döda celler, främmande celler, mjölksyra, proteiner och bakterier). I blodbanan går vätskan och slaggprodukterna till kroppens olika organ för att renas och sedan vidare ut ur kroppen den naturliga vägen. 

Lymfsystemet har ingen egen pump, som blodcirkulationen har hjärtat, därför kan flödet i lymfsystemet bli sämre. Sämre lymfflöde kan resultera i svullnader och sämre immunförsvar.

Lymfbehandlingar passar dig som
 - vill ha ett bättre immunförsvar
 - stressar, har värk, sover dåligt
 - har någon form av svullnad/ödem
 - har gamla/nya skador eller operationer
 - vill ha friskvård och avslappning

Lymfflödesmassage är oftast en helkroppsmassage för att få igång hela lymfatiska systemet ordentligt och det krävs 90min. Lymfflödet behandlas även med medicinsk laser för att få extra skjuts. Första gången är det bra att ta 2-3 behandlingar, med en veckas mellanrum för att få igång flödet ordentligt. Sedan räcker det om du underhåller flödet med självlymfdränage/egenvård och går på behandling efter behov. Hur ofta du behöver gå varierar utifrån dina besvär och hur mycket du gör själv hemma.

Har du specifika besvär, ex svullnad i ett ben eller en arm, kan man övergå till att fokusera mer på den kroppsdel som besväret sitter i och då minska behandlingstiden till 60min.

Du kan också ta enbart laserbehandling, så kallad Laserlymfdränage. Då behöver du endast boka 30 min(halvkropp)/ 45min (helkropp). Denna behandling skall ges en gång per vecka i  3-4 veckor. Efter dessa veckor bör du fått effekt och då kan behandlingarna glesas ut tills du fått bort din svullnad. Passar dig med någon form av svullnad efter ex operation, skador, sjukdomar som gör att du samlar på dig vätska och som inte vill ha massage. Även med denna behandling krävs att du gör självlymfdränage/egenvård hemma, mellan behandlingarna, för bästa effekt.

Är du osäker på vad du ska boka? Hör av dig så hjälper jag dig.


Mer info om lymfystemet hittar du här:

https://www.1177.se/Jamtland-Harjedalen/liv--halsa/sa-fungerar-kroppen/lymfsystemet/

 http://www.svenskaodemforbundet.se