Laserbehandling

Laser används för att minska smärta och inflammation och för att främja läkning. Akuta och kroniska besvär går att behandla.

Laser är en sorts lampa som producerar synligt eller osynligt ljus. Beroende på vilken laser  som används tränger de olika djupt ned i vävnaden och har olika egenskaper.  Det som händer är att det sker ett ljusupptag i cellen som påverkar cellens funktioner positivt (jämför fotosyntes för växter). Det leder till en normalisering av vävnaden.

Laserljuset har visat sig ha positiva effekter genom att minska smärta och inflammationer och främja läkning. När laser används i detta syfte kallas det medicinsk laserbehandling (Low Level Laser Therapy, LLLT). På PubMed, en medicinsk databas, finns över 8000 forskningsstudier på medicinsk laser. Många av dem är dubbelblinda, så det finns vetenskapliga belägg för att laser fungerar.  Laserbehandling har använts sen 60-talet och är biverkningsfri och utan inrapporterade skador. Medicinsk laserbehandling kan inte orsaka eller förvärra cancer. Det finns inga risker med laserbehandling även om det finns implantat, pacemaker, proteser, silikon m.m.

Behandlingen går till genom att man belyser den del av kroppen där besväret sitter. En laserprob sätts i kontakt med huden och det känns normalt sett inte alls. Det tar olika lång tid att lasra ett besvär, beroende på hur stor yta på kroppen som ska behandlas. Besvären behandlas oftast 2 gånger per vecka med några dagars mellanrum,  sedan fasas behandlingarna ut i takt med att tillståndet förbättras. Vanligtvis tar det 3-5 gånger innan förbättring sker men ibland uppnås det redan efter 1-2 behandlingar. Hur många behandlingar du behöver beror på vilka besvär du har och hur länge du haft dina besvär.

Akuta skador kan med fördel behandlas 2-3 dagar i följd som uppstart, tex ryggskott, stukningar, blödningar, sårläkning.

Vad kan behandlas? Allt som smärtar, allt som är inflammerat, allt som behöver läkas. Det kan vara muskelvärk, inflammationer i muskler/leder, svullnader, axelbesvär, knäbesvär, höftbesvär, artroser, svårläkta sår, endometrios, myom, mjölkstockning, ärrvävnader, operationssår, herpes, hälsenebesvär, hälsporre/plantarfascit, huvudvärk, ryggskott, stukade leder, bakercysta, diskbråck, frakturer, nackbesvär....... Listan kan göras lång! Hör av dig så kan vi diskutera dina besvär och lägga upp en behandlingsplan.



För ytterligare information läs bifogad info. Källa: Irradia